Maarten van Praag

  • Folk
  • Pop
  • Rock
  • Singer songwriter

Maarten van Praag: een aangenaam hees, indringend en herkenbaar stemgeluid. Liedjes die je raken, recht naar het hart. Maarten is een zanger en een verhalenverteller, een muzikant en een performer.

De rode draad in zijn bestaan als liedjesschrijver vormen de ontmoetingen met tal van mensen die hij op zijn pad tegenkomt. Zijn palet wordt gevormd door de momenten dat zijn leven dat van een ander kruist. Maarten van Praag is een muzikant die met beide benen in de wereld van nu staat.

De afgelopen tien jaar legde Maarten – kleinzoon van de legendarische zanger Max van Praag – vele kilometers af binnen de muziekwereld. Hij was frontman van de groep City to City (nummer 1 hit, Edison, etc). In 2011 verscheen zijn solodebuut; ‘Between Space and Time’. Een op Britse leest geschoeid album, vol sterke luisterliedjes dat mooie kritieken oogstte.

Alleen of met band speelde Maarten tot in alle uithoeken van het land – van huiskamer via poppodium tot zomerfestival. De vele gesprekken die hij onderweg voerde met publiek, muzikanten en journalisten duwden hem langzaam maar zeker in een nieuwe richting – weg uit de comfortzone, klaar om op een andere wijze dan voorheen te schrijven. Steeds vaker test hij songs uit voor publiek, wat niet werkt wordt soms letterlijk ter plekke aangepast.

In de zomer van 2012 schopt Maarten het tot de finale van Mooie Noten, een wedstrijd voor singer-songwriters. Niet veel later volgt een ontmoeting met producer Tony Cornelissen. De instant klik tussen de twee mannen leidt tot een hechte samenwerking en levert de gloednieuwe EP Shells and Stones op. De zes songs zijn Maartens meest persoonlijke werk tot dusver.

Tijdens de opnames van de EP werken Van Praag en Cornelissen volgens een proces dat gebouwd is op inspiratie en spontaniteit. Een goed idee wordt vrijwel direct aan de opnameband toevertrouwd, vaak met een succesvol resultaat, zoals bij Enfilading Fire. De titeltrack komt voort uit een jam met zijn begeleidingsband. De tekst is geïnspireerd op een uitspraak van Maartens muzikale opa en vrijwel aan de microfoon geschreven. De lyrics van muzikaal buitenbeentje Pigeons And Crumbs zijn geïnspireerd door een toevallige ontmoeting met een zwerver, een oude hippie, in het Vondelpark in Amsterdam.

Andere songs van de EP gaan langer mee, maar vinden hun definitieve vorm tijdens optredens, zoals live favoriet Dear Jessica dat wordt opgeluisterd met achtergrondzang van actrice Jessica Zeylmaker.

Met ‘Shells and Stones’ heeft Maarten van Praag een zeer persoonlijke en directe toevoeging aan zijn discografie afgeleverd.

Maarten van Praag speelt live alleen of met dynamische band. Telkens overtuigend, verrassend en verpakt met een flinke dosis humor.